Michael Tebinka

Michael Tebinka

Filmfotograf och fotograf

Min spetskompetens som filmfotograf är främst att lyssna på andras idéer och väva samman dessa till en berättelse

Hej Michael! Vad är ditt yrke?

Filmfotograf är mitt yrke, ibland kan man se min roll i eftertexterna som cinematographer eller director of photography beroende på produktion, men alla är en och samma sak. Yrket i sig innebär att jag arbetar i huvudsak med en filmkamera och ansvarar för bilden i en film, men ansvarar även för ett kamerateam, hur en scen ska ljussättas och tillika ha en kreativ dialog med regissören.

Vad har du för erfarenhet/bakgrund ?

Att arbeta med bilder har följt mig sedan tonåren, från fotografi i dagspress och magasin till videokonst inom den internationella konstvärlden. Efter en kandidatexamen i Singapore och en Master i London hamnade allt fokus på filmens berättande men även det tekniska arbetet med kamera, ljus och skugga. Projekten har varit väldigt olika, från högst konceptuella videoinstallationer och digitala operor till 360/VR-film, men lika mycket traditionellt berättade i form av reklamfilm, dokumentär och spelfilm.
 

Hur hamnade du i den här branschen?

Jag har alltid varit en sökare, både i personlighet och i uttryck. Om det inte har varit att söka sig allt längre bort geografiskt för att se och upptäcka så har jag alltid lyft de kreativa visionerna ett snäpp högre för varje projekt jag arbetar med. Det tillsammans med ambitionen om att arbeta med just film förde mig till denna branch och är ett område som jag är aktiv i, utöver konstfilm och den traditionella filmens värld.

Vilken typ av uppdrag arbetar du med just nu?

Just nu arbetar jag med att ta fram en produktionsstrategi som innefattar både inspelning och efterproduktion och hur man på bästa sätt kan optimera materialet för att effektivisera efterproduktionen samtidigt som det ska finnas utrymme för att göra många olika uttag från just detta filmmaterial. Ett sådant projekt innefattar inte bara hur man gör en filminspelning men även på vilket sätt all media ska hanteras, metataggas, lagras och tillgängliggöras för redigering och leverans. Ett ganska perfekt exempel där de kreativa möter det tekniska.

Mitt arbete har en otrolig mängd komplexa parametrar för att väva samman berättelse, kommunikation, bild, ljud och känsla.

Vad motiverar dig? 

Bränslet till min drivkraft är i en direkt relation till möjligheten att utvecklas. Jag gör ett medvetet val att aldrig göra samma sak två gånger utan att alltid reflektera på hur man skulle kunna ta detta ”något” och spinna det vidare ett par varv på den evolutionära spiralen. Även om ett projekt kanske är snarlikt ett tidigare projekt kan man vara säker på att jag exempelvis har laborerat med ljussättning i ett par dagar för att hitta något nytt och unikt. Mitt arbete har en otrolig mängd komplexa parametrar för att väva samman berättelse, kommunikation, bild, ljud och känsla. Däri ligger fascinationen för detta uttryck. Om jag dessutom får arbeta i ett team där vi gemensamt skapar filmmagi så är jag guldfisken i oceanen.

Vad är din spetskompetens?

Min spetskompetens som filmfotograf är främst att lyssna på andras idéer och väva samman dessa till en berättelse, en form av översättare från tankar till känsla förmedlat genom just rörliga bilder. Att ta tillvara på det där mänskliga, se personen, fånga ögonblicket av en händelser och uttrycka det visuellt, det är en konst som vävs samman mycket väl med teamet på Baringo.

Se alla baringoiter